Cold brew coffee – jak ją zrobić i czym jest dokładnie? - Obudź się!

Inne napoje-

Ogólnie o kawie

Cold brew coffee – jak ją zrobić i czym jest dokładnie?

Tradycyjnie kawę parzy się na ciepło i w ten sposób można w krótkim czasie wydobyć z niej jak najwięcej smaku by uzyskać pyszny, pełen aromatów i wartości odżywczych napar. Jest jednak możliwe „zaparzenie” kawy na zimno. Tak przygotowany napar to cold brew coffee. Co to jest i jak wygląda przygotowanie takiej kawy?

Cold brew coffee – kawa dla cierpliwych

W letnie, upalne dni ochota na kawę potrafi znacząco spaść. Nie ma co się temu dziwić, gdyż napój ten zazwyczaj pijemy na ciepło, a to raczej nie współgra z wysoką temperaturą. Na szczęście istnieją sposoby na to by móc cieszyć się smakiem kawy na zimno w letnie, upalne dni. Jeden z nich to cold brew coffee. W dosłownym tłumaczeniu jest zimny napar kawowy. Jest to jedna z alternatywnych metod na przygotowanie kawy, która wymaga jednak nieco cierpliwości. Różni się także znacząco od standardowej kawy mrożonej smakiem. Wynika to z faktu, iż nie jest ona normalnie parzona na ciepło i dopiero następnie chłodzona.

Aby przygotować cold brew coffee potrzebne nam są tak naprawdę trzy rzeczy. Pierwsza to duże i czyste naczynie. Warto je wcześniej przemyć wrzącą wodą by upewnić się, że jest sterylne. Następnie pora na kawę. Nie ma to znaczenia jaka to będzie, lecz zazwyczaj do cold brew coffee polecane są mieszanki pochodzące z afryki, które są jasnopalone. Ważne będą proporcje kawy. Zazwyczaj na 100 mililitrów wody poleca się dodanie 6 gram kawy. Po połączeniu składników warto wstrząsnąć naczyniem, a następnie schować je do lodówki na noc lub nawet do 16 godzin.

Jak podawać cold brew coffee?

Gdy uznamy, że nasza kawa jest już gotowa pora wstrząsnąć ostatni raz naczyniem, a następnie przefiltrować znajdującą się w środku kawę. Gotowy napój będzie zawierał mniej kofeiny niż zwykła kawa, a do tego będzie miał bardziej łagodny smak z mniejszą ilością goryczki i kwaskowości. Wpływa to także na odczyn pH, któremu bliżej do neutralnego co ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy osób z refluksem żołądkowo-jelitowym bądź mających skłonności do zakwaszania organizmu.