Dlaczego podaje się wodę do espresso? - Obudź się!

Czarna kawa-

Ogólnie o kawie-

Pobudzający napój

Dlaczego podaje się wodę do espresso?

Włoska kawa espresso to jedna z najprostszych kaw na całym świecie, a jednocześnie jedna z najbardziej popularnych. Odwiecznym pytaniem jednak pozostaje to kiedy i dlaczego podaje się do niej wodę? Wiele osób może o tym nie wiedzieć dlatego warto poznać historię, która stoi za tym, że do espresso powinno podać się szklankę wody.

Espresso – jak dobrze przygotować i podać?

Najlepsze espresso wyjdzie spod ekspresu ciśnieniowego działającego na kolbę. Dobrze sprawdzi się jednak kawiarka. Ważna jest bowiem również sama kawa i to jakie ma aromaty, jak dużo jej użyto oraz to jaką temperaturę miała woda użyta do parzenia kawy. Bardzo ważne jest by zachować odpowiedni balans, gdyż w innym wypadku espresso może okazać się zbyt gorzkie lub kwaśne. Taka kawa podawana jest w malutkiej filiżance i niektórzy lubią do niej dodać cukru. Sama kawa to nie wszystko, gdyż obok niej zazwyczaj otrzymujemy szklankę wody.

Dlaczego woda jest przy espresso?

Postawienie szklanki wody, według Włochów koniecznie bez gazu i mineralnej ma coś na celu. Ma ona dwa zadania. Pierwsze to pobudzenie naszych kubków smakowych przed wypiciem samej kawy. Drugie wchodzi w grę już po wypiciu. Gdy napijemy się kawy to my mamy władzę i możemy w prosty sposób zasygnalizować co sądzimy o jej smaku. Gdy kawa okaże się smaczna to wystarczy nie napić się wody lub zrobić to dopiero po jakimś czasie, gdy zechcemy oczyścić jamę ustną oraz kubki smakowe. Gdy jednak była niedobra to woda jest podana po ty by móc szybko zmyć ten niesmak. Jest to także znak, że z kawą było coś nie tak. Niektórzy mówią także o innym aspekcie, którym jest utrzymanie odpowiedniego nawodnienia, gdyż dla niektórych espresso może okazać się bombą, która doprowadzi do deregulacji gospodarki mineralnej organizmu. Dzięki szklance wody nie jest to na szczęście możliwe.

Tak naprawdę do dziś nie do końca wiadomo czemu woda jest dodawana przy espresso. Jasnej odpowiedzi nie otrzymamy na to zapewne nigdy, lecz wskazówką może być to, że jej oferowanie rozpoczęto w czasach, gdy ekspresy były jeszcze niedopracowane i potrafiły zrobić naprawdę paskudną kawę. Dziś na szczęście jest to znacznie rzadsze.