Jak duże znaczenie ma woda w parzeniu kawy? - Obudź się!

Ogólnie o kawie

Jak duże znaczenie ma woda w parzeniu kawy?

Na smak kawy wpływa całe mnóstwo rzeczy. Od tego gdzie rosła i jakiego jest gatunku po czas palenia. Wiele osób o tym zapomina, lecz na to jaki finalnie smak będzie miał przygotowany z kawy napój wpływ ma też woda, a dokładniej jej temperatura. Zmiana temperatury może kompletnie odmienić smak napoju przygotowanego z kawy o tym samym profilu.

Co nadaje smak kawie?

W procesie produkcji na smak i aromat kawy można wpłynąć dwukrotnie. Pierwszy moment to zbiór i to co zrobi się z owocami i ziarnami. Można je przetworzyć metodą suchą lub mokrą i to ma naprawdę istotny wpływ na to jaki profil smakowy będzie mieć kawa po wypaleniu. Jest także metoda naturalna, wśród których wyróżnia się sposób „honey”, czyli obranie owoców ze skórki, a ziarna suszy się skąpane w śluzie z owoców, dzięki czemu zyskują one orzechową lub maślaną słodycz.

Kolejny ważny etap to oczywiście wypalanie. Jest to proces, w którym kawa poddawana jest obróbce w bardzo wysokiej temperaturze. Od tego jak długo będzie to trwać zależy to jaki kawa będzie miała smak oraz aromaty. Czas trwania palenia jest najbardziej istotny w tej kwestii. Kawy przeznaczone do espresso są zazwyczaj ciemniejsze, a dla bardziej łagodnych celów stosuje się ziarna palone krócej.

Jak temperatura wody wpływa na smak kawy

Temperatura wody ma naprawdę spore znaczenie. Im wyższa tym wyższa jest ekstrakcja aromatów z kawy. Z tego powodu kawa zalana wrzątkiem będzie bardziej gorzka. Szczególnie widoczne jest to przy kawach ciemnych, które już przy paleniu zyskują mocną goryczkę. Radzić z tym można sobie za pomocą wody, która ma nieco niższą temperaturę, która wynosi około 90 stopni Celsjusza.

Kawy palone krócej na bardziej jasny kolor można z kolei parzyć już w nieco cieplejszej wodzie. Wrzątek powinien się sprawdzić, lecz lepiej odczekać dosłownie krótką chwilę by temperatura wody spadła o 2-3 stopnie w skali Celsjusza, co sprawi, że z kawy zostaną wydobyte wszystkie aromaty, a przy tym nie będzie ona zbyt gorzka. Najważniejsze jest jednak by swoją kawę robić tak, jak się to lubi.