Jak dużo kaw pochodzi od espresso? - Obudź się!

Czarna kawa-

Ogólnie o kawie-

Rodzaje kawy

Jak dużo kaw pochodzi od espresso?

Espresso to jedna z najbardziej rozpoznawalnych, popularnych i najczęściej pitych kaw na całym świecie. Dodatkowo od „małej czarnej” pochodzi całe mnóstwo innych kaw, które albo na niej bazują albo są espresso w zmienionym wydaniu czy to przez inną ilość wody bądź kawy w całości. Jakie więc napoje kawowe pochodzą od espresso?

Espresso – matka wszystkich kaw?

Takie stwierdzenie to oczywiście lekka przesada, lecz patrząc na to jakie kawy spotykamy w kawiarniach na całym świecie to nie sposób nie stwierdzić, że to espresso jest najważniejszą kawą świata. Najbardziej podstawowe wariacje na temat espresso to oczywiście zmiany jego objętości. Tak powstaje na przykład Ristretto. Do jego użycia wymagane jest nie 30, a 15 mililitrów wody. Z kolei większa wersja to Espresso Doppio, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza podwójne espresso. Do tego napoju używa się dwa razy tyle wody i kawy co do standardowego espresso.

Miłośnicy nabiału polubią Espresso Macchiato. Jest to standardowa mała czarna, lecz z dodatkiem dosłownie minimalnej ilości mleka na wierzchu. Z kolei dla osób, które lubią czarną kawę przeznaczone jest lungo oraz americano. Pierwsza z tych kaw zawiera tyle samo kawy i dwa razy więcej wody co espresso oraz parzone jest nieco dłużej. Do americano dodaje się wodę oddzielne co zwiększa jego objętość nawet do 400 mililitrów.

Czas na odrobinę szaleństwa

Aby ubogacić swe espresso można dodać coś nieco nietypowego. Tak powstaje na przykład Espresso Romano. Dodaje się do niego 5 mililitrów soku z cytryny lub jej plasterek. Ciekawe jest espresso corretto. Jest to jak sama nazwa wskazuje kawa skorygowana. Czym skorygowana? Alkoholem. To jakiego trunku użyje się w tym celu zależy od rejonu Włoch. Jest to najczęściej grappa. Spotykane jest także brandy lub likier anyżowy. Niektórzy do espresso corretto dodają także trochę spienionego mleka. Jak widać wariacji na temat espresso jest naprawdę mnóstwo, a to nie wszystkie które istnieją. Ta kawa jest jedną z najważniejszych dla baristów na całym świecie i z pewnością się to nie zmieni.