Skąd pochodzi kawa? - Obudź się!

Kawowiec-

Ogólnie o kawie

Skąd pochodzi kawa?

Obecność kawy na praktycznie całym świecie dziś nie wydaje się być niczym dziwnym. W przeszłości jednak znaleźć ją można było zaledwie w kilku miejscach i minęły długie lata zanim ten napój rozpowszechniono na wielu kontynentach. Skąd pochodzi kawa jako roślina i napój?

Skąd pochodzi roślina kawowca?

Za naturalny teren występowania kawowców uznaje się Afrykę. Z owoców tej rośliny korzystano między innymi w Etiopii, gdzie służyły one jako pożywienie. Jednym ze sposobów na ich przyrządzanie było gotowanie wraz z masłem oraz solą. O napoju nikt jednak nie słyszał aż do około XIV wieku naszej ery. Wtedy poprzez arabskich kupców kawa trafiła do Jemenu, czyli państwa, które leży przy Zatoce Adeńskiej i Morzu Czerwonym. To najprawdopodobniej w tym kraju odkryto sposób na przygotowanie nasion, który zakładał ich prażenie, a następnie zrobienie z tego ciepłego napoju.

Kawa dobrze przyjęła się wśród beduinów, którzy rozpowszechnili ją w Arabii. Są to koczowniczy Arabowie, którzy w tamtym czasie zajmowali się hodowlą zwierząt, ale też i rabunkiem karawan. Napój wpierw co prawda budził spore kontrowersje, lecz mimo wstępnych zakazów szybko zyskał popularność na Półwyspie Arabskim. Kawa trafiła też w końcu do Imperium Osmańskiego, czyli hegemona na Bliskim Wschodzie. Pierwsze kawiarnie w stolicy tego imperium, czyli w Konstantynopolu powstały w połowie XVI wieku.

Pojawienie się kawy w Europie

Popularyzację kawy w Europie zawdzięcza się w dużej mierze Turkom. Stali się oni potentatem kawowym, gdyż z racji na strategiczne położenie na skraju Europy, Azji oraz Afryki kontrowali handel tym dobrem luksusowym. W XVII zaczęły więc powstawać pierwsze kawiarnie i Europejczycy zaczęli wykształcać zwyczaj picia kawy. W Austrii duży udział miał w tym Polak, którym był Jerzy Franciszek Kulczycki. Założył on pierwszy wiedeński kafehaus, gdyż mógł wykorzystać zdobyczne worki kawy z bitwy pod Wiedniem. Kulczyckiego uznaje się także za twórcę kawy z mlekiem. Kolejne lata przyniosły jeszcze większy wzrost popularności i produkcji kawy, która trafiła między innymi do Ameryki Południowej.